Proiectul ”Stop Cybercrime and Cyberbullying” si elevii Liceului cu Program Sportiv Targu Jiu
In perioada 2 – 10 octombrie 2021, Asociatia Culturala Branart a realizat trainingul ”Stop Cybercrime and Cyberbullying”, finanțat prin programul Erasmus +, acțiunea KA 1, mobilități pentru lucrătorii de tineret.
Prin realizarea proiectului ”Stop Cybercrime & Cyberbullying” am dorit sa implicam lucratorii de tineret din 9 tari sa achizitioneze metode de lucru pentru a ajuta tinerii sa treaca peste hartuirea online, de a descoperi metode noi de lucru cu tinerii in functie de individualitatea fiecaruia, de a-si imbunatati metodele de lucru non-formale, de a cunoaste metode noi de comunicare, de mediere, de indrumare si consiliere a tinerilor care participa la activitatile pentru tineret desfasurate in cadrul ong-urilor, de a achizitiona competente despre stilul de invatare caracteristic fiecarui tanar. Scopul acestui proiect a fost de a facilita participantilor dezvoltarea personala, pentru a isi imbunatati abilitatile de lucru cu tinerii dependentii de spatiul online si pentru a preveni abuzurile de orice tip.
Participantii la proiect au lucrat cu tineri de la Liceul cu Program Sportiv din Targu Jiu si au deprins abilitati psihologice pentru identificarea temperamentelor si a persoanlitatii adolescentilor in vederea combaterii hartuirii emotionale. Tinerii au invatat sa dezvolte activitati de educatie nonformala care sa combine instruirea cu consilierea si indrumarea. Am ales pentru participarea la acest proiect organizatii din 9 tari: Italia, Grecia, Cipru, Turcia, Bulgaria, Spania, Polonia, Ungaria, Estonia pentru avea un impact cat mai puternic in cat mai multe comunitati si pentru ca tinerii din aceste tari se confrunta cu fenomenul de hartuire foarte des in viata de zi cu zi,mai intai in spatiul virtual si apoi in viata de zi cu zi.
Prin participarea la acest training, lucratorii de tineret au invatat cum sa acorde sprijin tinerilor, au avut ocazia sa interactioneze cu adolescenti cu varsta intre 15-18 ani de la Liceul Sportiv din Targu Jiu, sa descopere metode de a ii ajuta pe tineri sa depaseasca anumite situatii de hartuire cu care s-au confruntat pe retelele de socializare cu colegii de scoala.
Tinerii au aflat De ce este cyberbullying-ul atat de ingrozitor?
Tinerii au discutat despre cum arata cyberbullyingul:
- Primirea unor mesaje rautacioase de la persoane cunoscute sau de la necunoscuti.
- Primirea unor mesaje amenintatoare sau jignitoare prin intermediul rețelelor sociale, precum Facebook
- Trimiterea catre altii o unor poze sau clipuri cu tine cu scopul de a te jigni sau a te face să te simti stanjenit
- Raspandirea de zvonuri despre tine prin SMS sau aplicatii de chat precum WhatsApp sau Viber
- Furtul parolelor tale pentru a-ți prelua conturile
- Crearea unui profil fals cu pozele tale sau postarea de statusuri si comentarii ca venind din partea ta.
Impreuna cu lucratorii de tineret ei au gasit solutii :
- Nu posta informatii personale precum adresa sau numarul de telefon si nu le impartasi pe acestea cu persoane necunoscute. Ai grija ce tip de poze postezi sau distribui.
- Pastreaza-ti parolele doar pentru tine. Nu le spune nici macar prietenilor
- Nu răspunde unor mesaje atunci cand esti nervos sau suparat. Un raspuns din partea ta poate incuraja hartuitorul sa continue.
- Delogheaza-te pentru o perioada de timp.
- Raporteaza si blocheaza persoanele care te deranjeaza.
Dupa participarea la aceasta activitate, tinerii au primit certificate de participare din partea Asociatiei Culturale Branart.